text

YOGA

På Yogica vill vi erbjuda en yogaform som passar just dig.

Vi vill också inspirera genom att bjuda in intressanta föreläsare och anordna workshops inom kost och hälsa. Vi kommer också att anordna events med gästande yogalärare utifrån.

YOGA

Effekterna av regelbunden yogaträning är tydliga och kraftfulla. Yogan balanserar det endokrina körtelsystemet, stärker upp uthålligheten i nervsystemet, ger energi och skapar en djupgående balans i kropp och sinne.

Yogan ökar också din flexibilitet, din psykiska och fysiska uthållighet, förbättrar matsmältning, hormonbalans och sömn.

Ordet yoga betyder förening och syftar just till att förena kropp och själ. Syftet med all yoga är att skapa balans för att uppnå och bibehålla en ökad medvetenhet, att du ska få en upplevelse av din egen sanna identitet.

Yogan är ingen religion utan en holistisk teknik för fysiskt, mentalt och andligt växande. Man vet inte exakt hur gammal den är, men det finns uppgifter som säger tiotusentals år och ännu längre.

För att finna balans i det ökande tempot i tillvaron är yogan ett fantastiskt redskap.


HATHAYOGA

Hathayoga är den i Europa mest kända formen av yoga, där man föreställer sig att man kan skapa balans i kroppens "energisystem" för att uppnå fysisk och psykisk hälsa och utveckling. Metoderna som används är reningsprocesser (shatkarma), kroppsställningar (asana), andningskontroll (pranayama), koncentrationsövningar och meditation.

Stavelsen ha betyder solen och tha månen. Ordet yoga betyder förening, och hatha yoga är alltså en förening mellan solens (Shiva, maskulin) och månens (Shakti, feminin) principer. Ordet hathayoga användes först i Hatha Yoga Pradipika, en skrift om yoga från 1500-talet.


EMBODIED FLOW

Embodied flow är en yogaform utvecklad ur Anusarayoga och Body mind centering som strävar efter att skapa en lätthet och kontakt genom kroppen. Man strävar bort från låsning och mot balans som man kan bära med sig både på och utanför yogamattan.


KUNDALINIYOGA

Kundaliniyoga är en ursprunglig och mjuk men samtidigt mycket kraftfull form av yoga som ger snabb effekt. Det är en yogaform som passar de flesta och man behöver inte vara vig eller i fysisk toppform då de flesta av kroppsställningarna är relativt lätta att utföra.

Kundaliniyoga är en kombination av olika ställningar, fysiska övningar, medveten andning, koncentrationstekniker och mantran. Kundaliniyoga handlar också om att bli medveten om sin inre kraft, bemästra sinnet och öka sin livsenergi.


YINYOGA

Yinyoga är en meditativ yogaform där vi håller enkla positioner mellan 3-5 minuter. Vi strävar efter ett avslappnat läge för att stimulera bindväv (fascia) samt låta vårt sinne stillas. Yin anses vara en motvikt till yangbaserad träning som t.ex. löpning, styrketräning eller vanlig yoga. Under passet använder vi oss av kuddar, block och filtar för att stötta upp vår kropp för att komma djupare in i avslappning.

Positionerna utförs sittandes eller liggandes och passar alla oavsett tidigare yogaerfarenhet.